2009. augusztus 12., szerda

Organisation community, azaz az új mikroblog eszköz

A szerevezetek mérete különböző, amelyek számára más megoldások az irányadóak. A kis vállalatok számára a csapatmunka fejlesztéséhez, egyszerűbb egy tréningen való részvétel, ahol programok keretein belül segítik összeszoktatni a csapatot. A nagyvállalatoknál más a helyzet, bizonyára ott is vannak csapatépítő tréningek stb, de a nagyméretű vállalatoknál, ez inkább osztályokra tagolt, azaz aki az adott osztályon dolgozik, részt vesz a nekik szervezett programon, de arról fogalmuk sincs, hogy eközben a kreatív osztályon kik dolgoznak és mit. A nagy méret, amellet, hogy előnyöket generál a profit szerzés szempontjából, a hátrányai is figyelemreméltóak. Amíg egy kis- és középvállalkozás összetudja kovácsolni a csapatot, addig ez egy multinál, nem megoldható. Ennek fő oka a méret, és a dolgozók száma. A netes felhasználók már felismerték a közösségi site-ok előnyét, annak csapatépítő mivoltát. Most a szervezeteken a sor, ennek apropójából szeretnék bemutatni egy új közösségi oldalt, ami merőben más és új. Lássuk!!!

A fent már kellően bevezetett oldal neve a Social text, amely a legújabb web 2.0 technológiák egyike. Ezt az oldalt, minden micro blogra jellemző elemekkel és funkciókkal ellátták.
Használatával a dolgozók megismerhetik ki,mivel foglalkozik, melyik részlegen. A felületen látható,hogy mivel dolgozik az adott kolléga.A felépítése jól láthatóan egy közösségi oldal accountjára hajaz.

Rendelkezik egy socialtext munkaasztallal, amelyen közzétehetünk egy 140 karakterből álló üzenetet, itt megoszthatjuk mivel dolgozunk, hol vagyunk, akár egy megoldatlan ügyben is kérhetünk tanácsot, lényeg az interaktivitás. Az üzenet közzétételénél kiválasztható, hogy minden felvett kollégával megosztjuk, vagy csak egy belső körrel (követőkkel). Ezen a felületen láthatóak a követett kollégák aktivitásai is, láthatóak az üzenetek stb.

Dashboard-nak nevezik a személyes kezdőlapot. A felhasználó itt megoszthat, minden személyes információt, munkakörrel kapcsolatos adatokat, fényképet stb.

A Social text alkalmazás, rendelkezik web-bloggal is, amelyen dinamikus kapcsolat tartható fent. Használatával előmozdítható a fontos témákban történő információáramlás. Alkalmazásával egyesíthetők az értékes ötletek.

A számtalan felsorolt előny mellett, talán a legfontosabb a csapatépítő ereje, amely során a különböző osztályon dolgozók megismerhetik egymás munkáját, akár ötleteket, tanácsokat is megoszthatnak ezen a fórumon. Mivel szervezetek számára készült, biztonságos belső "csevegést" biztosít, ezért ez az alkalmazás, nem tartozik a free alkalmazások közé!




1 megjegyzés:

  1. Jó írás. Nemrég olvastam kormányzati szerveknél hasonló bevezetését azt hiszem Amerikában, vagy Németországban? Már nem emlékszem pontosan. Nem kell nyomozgatni a kollégák után. Ki oldja meg ezt vagy azt a feladatot, kinek a hatásköre, stb. Persze lesz aki az új kolléganő lenyomozására fogja használni :-)

    VálaszTörlés